Mat i verdensklasse

BO i MR

Nordmøre er vakker natur og frisk sjøluft. Fjell, fjorder, vær og vind. Her venter både kulturelle, utradisjonelle og velsmakende høydepunkt. Møt noen av nordmøringene som dyrker frem smakfulle råvarer og tilbereder de herligste retter fra verdens beste matfat.

Klokka på Piren i Kristiansund gir et signal om å ta vare på de gode verdiene inn i en ny tid. Gjennom generasjoner har Piren vært et knutepunkt og samlingssted, hvor fjordbåtene har kommet med lokale matvarer til bysentrum.

Ypperlig kvalitet, godt dyrehold og høye krav til miljøvennlig produksjon er ledestjerner for matproduksjonen på Nordmøre. Men de aller viktigste ingrediensene er ren, Nordmørsk natur og engasjerte mennesker, med kunnskap som sørger for å utvikle og føre tradisjonene videre.

Lokale godsaker

Olav Kåre Jørgensen og Stian Røsand er lidenskapelig opptatt av å skape gode mat- og smaksopplevelser. Det tidligere vertskapet på Håholmen Havstuer viderefører nordmørske mattradisjoner gjennom Mætt & Go Eteri og Landhandleri og restauranten Smia i Kristiansund. Her får du servert ekte, nordmørske godsaker som blandaball (fisk, potet rotgrønnsaker og bacon), fishan med chips, klippfiskburger, hvalgryte med hvalkjøtt fra Smøla og varmrøkt pepperlaks fra Averøy.

Stian og Olav Kåre i Kristiansund
Stian Røsand og Olav Kåre Jørgensen brenner for lokale matopplevelser. (Foto: Oddgeir Visnes)

Ingen får si at de ikke liker maten, før de har smakt på alt

Stian forteller at noe av det morsomste han gjør på jobb er å arrangere julebord. – Det er så mange som hardnakket påstår at de ikke spiser lutefisk, rakfisk, blåmuggost osv. Derfor "tvinger" vi gjestene gjennom en ni-retters meny, og ingen får lov til å si at de ikke liker maten før de har smakt på alt. Se videoen under hvor Stian forteller hvordan gjestene reagerer på mat de tror de ikke liker.

SE VIDEO:

Det er en fantastisk følelse når gjestene takker for matopplevelsen.
Stian Røsand

Eget landhandleri

Stian og Olav Kåre kjenner de fleste lokale råvareprodusenter på nordmøre, og i Landhandleriet tilbyr de et imponerende utvalg lokale råvarer. De selger også hjemmelaget brød eller "hæmbakakak", i tillegg til delikatesser som ramsløkpuré og "silte" (som er dialekt for syltetøy).

Klippfisk med blåmuggost

I fiskerestauranten Smia serverer Stian og Olav Kåre norsk tradisjonsmat med en litt annerledes vri. Man skulle kanskje ikke tro at klippfisk og blåmuggost er en suksessoppskrift, men hos Smia tilbereder de denne noe spesielle retten - til gjestenes begeistring.

Man må starte med råvaren

– For å lage god klippfisk må man starte med råvaren, og sørge for at den er nok tørket. Utrolig mange tror at klippfisk er klippfisk, men sånn er det ikke. For å få den ekstra god må man også bruke ekstra gode råvarer.

Se videoen under og lær hvordan Olav Kåre på Smia lager det spesielle klippfiskmåltidet med verdens beste blåmuggost og gulrot fra Smøla.

SE VIDEO:

Det er en sammenheng mellom 
lykkelige kyr og god ost
Kristin Waagen

Verdens beste blåmuggost

Kristin Waagen, melkebonde og medeier i Tingvollost som lager verdensmester-blåmuggosten Kraftkar, forteller at osten smaker som naturen rundt oss.

– Det er en sammenheng mellom lykkelige kyr og god ost. Det handler også om gresset som dyra spiser. Hadde osten blitt laget på et helt annet sted i landet, hadde nok osten smakt annerledes. Det er jeg helt sikker på, sier hun. Les mer om Tingvollost her.

Tingvollost kuer 2017.

Kystbeite gir lokalmat

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt, og pinnekjøtt fra villsau på Nordmøre har blitt svært ettertrakted de siste årene. Yvonne Edvardsen Røstad, villsaubonde fra Smøla og daglig leder for Villsaubutikken, forteller at det er naturen som ligger bak den gode smaken.

– Produktene våre kommer fra villsau som hele året beiter i kystlyng, gress og ville urter på Smøla. Den friske og rene floraen gir en nydelig og unik smak på kjøttet.

Landskap, dyr og fjord.
Godt dyrehold og høye krav til miljøvennlig produksjon er ledestjerner for matproduksjonen på Nordmøre.

Pinnekjøtt i verdensklasse

– Pinnekjøttet vårt har virkelig blitt et suksessprodukt, av flere grunner. Det er laget av lam, ikke sau, og har svært lite fett. Kjøttet har også den gode, milde viltsmaken etter at dyrene har beitet på kystlyng her i området. Pinnekjøttet er urøkt, og det er små, nette biter som ser fine ut på tallerkenen.

– Fenalåret vårt kom også på en uoffisiell fjerdeplass i «Det norske måltid». Vi scoret best på smak, men vi har litt å jobbe med på innpakning og produktinformasjon. Om vi gjør noen justeringer der har vi kanskje Norges beste fenalår, sier Røstad.

Yvonne Edvardsen Røstad Villsaubutikken Nordvest
Den friske og rene floraen på Smøla gir en unik smak på villsaukjøttet.
Yvonne Edvardsen Røstad

Klippfisk-eksperten

Knut Garshol er fjerde generasjons kjøpmann og driver Norges eneste rene klippfiskbutikk, lokalisert på torget i Kristiansund. Sannsynligvis er han den nordmøringen i verden som kan mest om klippfisken og dens historie.

Klippfisk er tørket og saltet torsk, og har vært produsert og eksportert som delikatesse fra Nordmøre til sydlige land i flere århundrer. I retur kom krydder og fargerik kultur, og i dag er matretten bacalao et av byens varemerker. Trolig har ingen enkeltfaktor hatt så stor betydning for utviklingen av Kristiansund og kystsamfunnene rundt, som nettopp klippfisk.

I videoen under kan du se Knut fortelle hva du absolutt ikke bør gjøre med klippfisken.

Nordmøre er verdens beste matfat

Etter flere år som kokk hos tidligere verdensmester i kokekunst, Bent Stiansen på Statholdergaarden i Oslo, valgte smølaværingen Stian Stensønes Lillehaug å flytte tilbake til nordmøre sammen med familien. I dag er han kjøkkensjef og medeier i restauranthuset Bryggekanten i Kristiansund sentrum.

Restauranten har byens kanskje beste beliggenhet helt nede ved vannkanten. Brasserie, restaurant og bar har enestående utsikt mot de fire landene i Kristiansund og den tradisjonsrike havna hvor klippfisken i gamle dager ble skipet ut til verden.

– Stedet ble etablert for å kunne tilby byens befolkning og besøkende et samlingspunkt hvor de kan nyte lokal mat i trivelige omgivelser. Kvaliteten på råvarene, og ikke minst mangfoldet vi har her på nordmøre er helt unikt. Man finner ikke tilsvarende i Norge. Kanskje ikke andre steder i verden heller, for alt vi kjenner til, forteller Stian.

SE VIDEO: