Femten friske i høst

BO i MR

Det fargerike Nordvestlandet byr på trivelige by- og bygdeopplevelser, fjellturer i vakker høstnatur og øysamfunn med attraksjoner du sent vil glemme. Enten du er ute etter spreke naturopplevelser eller aktiviteter for de minste — her er 15 friske tips til hva du kan oppleve i Nordvest i høst.

Luften blir kaldere og naturen preges av de vakreste farger. Høsten er en utmerket tid for turer i skog og mark, og hygge sammen med familie og venner. Den varierte naturen i nordvest gir deg et bredt utvalg av ulike vandreturer - fra familievennlige ruter langs smale kyststier, til luftige turer i steile kystfjell. Dersom været er dårlig kan man også nyte de kalde høstdagene i ett av de mange badelandene, museene eller opplevelsessentrene i området.

1. Gå Romsdalstrappa

Turen opp Romsdalstrappa til utsiktspunktet Rampestreken har i løpet av kort tid blitt en av de mest populære trimturene i området. Herfra er det 565 høydemeter rett ned til tindehovedstaden Åndalsnes. Turen starter i Åndalsnes sentrum, og fortsetter man videre forbi utsiktspunktet kommer man til byfjellet Nesaksla, 715 meter over havet. Her får du en fantastisk 360 graders utsikt mot Romsdalsfjellene og Romsdalsfjorden.

Romsdalstrappa Rampestreken Åndalsnes Nordvest
Utsiktspunktet Rampestreken i Åndalsnes er en imponerene stålrampe, som stikker ca. 8 meter ut i lufta. (Foto: Espen A. Istad)

2. Klatre Romsdalsstigen Via Ferrata

Romsdalsstigen Via Ferrata er også en av de nye aktivitetene du bør få med deg i Romsdalen i høst. Vestveggen en lengre og mer utfordrende Via Ferrata rute til toppen av Nesaksla. Turen tar ca. 7 timer, og passer for deg som søker spenning og er i god form. Her vil du måtte bestige flere luftige partier og en fritthengende bro underveis. Introveggen er derimot en kortere klatretur på ca. 3 timer, for deg som vil ta steget og prøve klatring i Via Ferrata for aller første gang.

3. Kringsjå Parkområde for store og små

I sentrum av havnebyen Kristiansund finner man idylliske spaserstier ved Vanndamman og Kringsjå Parkområde. Området har usedvanlig rik og variert vegetasjon og er en enestående botanisk kysthage. Kontrasten til nakne havskjær bare få hundre meter unna er slående, og Vanndamman er et kjempefint bynært område å være i for både barn og voksne.

4. Grottetur til Trollkirka

Trollkirka er ingen vanlig kirke, men en stor marmor- og kalksteinsgrotte inne i fjellet med underjordiske fosser og elver. Trollkirka er et av de mest populære turmålene i Fræna kommune, like nord for Molde. De to nederste grottene har imponerende fossefall som stuper 14 meter ned i et hvitt marmorbasseng. På flaten vest for den øverste grotten ligger også et fiskevann med hvite marmorbrygger. Ta med deg gummistøvler og lommelykt, og nyt den spektakulære grotteopplevelsen. Beregn rundt 1 time å gå hver vei langs merket sti fra parkeringsplassen på Freneidet.

Trollkirka Grotte Nordvest
Trollkirka ligger 484 meter over havet, og består av tre kalkgrotter med underjordiske bekker og fosser. (Foto: Oddgeir Visnes)

5. Gå Norges lengste steintrapp til Rørsethornet

I øykommunen Midsund, mellom byene Molde og Ålesund, finner man Norges lengste steintrapp. Trappen opp til spektakulære Rørsethornet, 729 meter over havet, byr på 2.200 solide steintrinn. Stien er bygd av Sherpaer fra Nepal og ble offisielt åpnet 8. oktober i år. I tillegg til selve stien er det også bygd syv rasteplasser, hvor en av dem har fått navnet "Balkongen". Siste etappe opp mot toppen byr på bratte fjellsider, en luftig opplevelse og fenomenal utsikt. Øykommunen byr også på imponerende steintrapper opp mot Digergubben og Midsundhorn i Midsund sentrum.

Rørsethornet Midsund Midsuntrappene Nordvest
I nordvest finner du Norges lengste steintrapp, med spektakulær utsikt over fjord og fjell. (Foto: Øyvind Heen)

6. Besøk øya med seks tusen holmer og skjær

Nordvestlandet har kanskje Norges råeste og mest værutsatte kystområde. I små øysamfunn har mennesker klamret seg fast i flere generasjoner. Øyparadiset Smøla, helt nord i Møre og Romsdal, er omkranset av nesten 6.000 skjær og holmer. Her finner man et praktfullt landskap og en fantastisk skjærgård. Kystperlen byr også på 20 turløyper rundt om på øya, som er godt merket med skilt. Helt ytterst på Smøla ligger den sjarmerende Veiholmen, som i sine glansdager var det største fiskeværet sør for Lofoten. Her finner man flere spisesteder, museum og galleri. Sjekk også hva Smøla Naturopplevelser og Smøla Kajakk kan tilby.

Veiholmen Smøla Nordvest
Smøla ligger idyllisk til i havgapet, med hurtigbåtforbindelse til Kristiansund og Trondheim. (Foto: Oddgeir Visnes)

7. Opplev Norges vakreste fjelldal

Nordøst for Sunndalsøra, mellom tinder og breer, strekker den frodige og vakre Innerdalen seg. Innerdalen er av mange kalt Norges vakreste fjelldal, og byr på et nettverk av merkede turstier som fører ut og inn i fjellheimen. I dalbunnen glitrer det krystallklare vannet, og ned fra isbreene renner bekker og småelver. Parker bilen og nyt en enkel rusletur på en ca. 1 time inn til Renndølsætra og Innerdalshytta, i hjertet av dalen. Her er det selvbetjening i høstsesongen. Det mest markante fjellet i dalen, Innerdalstårnet, er kjent fra norsk barne-tv "Blåfjell" og er også en klassiker blant fjellfolk i Norge.

Innerdalen Høst Nordmøre Nordvest
Innerdalen er et populært turområde med både lette turer i marka og krevende toppturer i fjellet. (Foto: Mattias Fredriksson)

8. Ta en dukkert i Atlanterhavsbadet

Dersom regnet plasker ned ute byr Nordvestlandet også på et godt utvalg av innendørs badeopplevelser. Ta med familien til Atlanterhavsbadet i Kristiansund og utforsk de ulike bassengene for store og små. Atlanterhavsbadet er et flott og moderne badeland med plass for lek, avkobling, trim, idrett og velvære. Badet inneholder blant annet basseng i ulike størrelser og varianter, solarium, velværeavdeling, Atlanten Café, boblebasseng, klatrevegg og rutsjebaner.

9. Badedag i Moldebadet

Moldebadet ligger like ved Scandic Seilet og Aker Stadion i nabobyen Molde. Moldebadet har flere ulike basseng å tilby, med treningsbasseng, familiebasseng, barnebasseng, sklier, velværesenter, boblebad, badebutikk og egen kafé. På toppen av bygget ligger dessuten Klinikk Hud og Spa. Et luksuriøst spa som tilbyr en total velværeopplevelse. Spaområdet gir deg mulighet til å slappe av, nyte omgivelsene og forfriske kropp og sinn.

Moldebadet Nordvest
Moldebadet er et moderne badeland i hjertet av rosenes by, Molde. (Foto: Andreas Winter)

10. Besøk Norges søteste badeland - Håp i Havet

Eget badeland finnes også på den lille øya Finnøy, i Sandøy kommune. Håp i Havet har fantastisk utsikt mot havgapet, med svømmebasseng, barnebasseng, boblebenk og vannstrøm. Her er det også sauna, steambad og treningsrom. På den sjarmerende øya finner man også Finnøy Havstuer som byr på overnatting, moderne møtelokaler, pub og restaurant hvor man kan nyte et bedre måltid. Finnøya har fergeforbindelse i nordøst til både Sandøya, Orta, Ona og Småge. Fra Småge i Aukra kommune er det forbindelse til fastlandet. Det er også molo fra Finnøya til Harøya, og på sørspissen går det ferge daglig til Brattvåg og Midsund.

11. Kulturelt påfyll ved Krona i Molde

Romsdalsmuseet i Molde har en av Norges aller flotteste kultursamlinger. Den nye museumsdelen Krona åpnet i 2016, og er designet av den prisbelønte arkitekten Reiulf Ramstad. Den kontroversielle konstruksjonen stikker seg ut fra de tradisjonelle byggene, men sklir allikevel godt inn på grunn av tradisjonell bruk av materialer. Det nye museumsbygget var i 2016 blant finalistene om å bli "Årets kulturbygg i verden". Krona inneholder spennende utstillinger hele året, og både kafeen og museumsbutikken er verdt et besøk.

Romsdalsmuseet Høst Nordvest
Da Romsdalsmuseet innviet sitt nye bygg i 2016 ble det omtalt i arkitekturmagasiner verden over. (Foto: Johnny Bratseth)

12 . Havnesightseeing med verdens eldste kollektivtransport

Befinner du deg i Kristiansund anbefales også en tur med den kjente Sundbåten, som har vært på farten i havna i Kristiansund i over 140 år. Dette er faktisk verdens eldste selskap for kollektivtransport, og har en helt spesiell plass i byens historie.

13. Besøk Norsk Tindesenter

Norsk Tindesenter i tindehovedstaden Åndalsnes er et moderne opplevelsessenter med fokus på norsk tindehistorie og bratt friluftsliv. Senteret byr blant annet på Norges aller høyeste klatrevegg. Den høyeste klatreruten i senteret er på hele 21 meter, men det finnes også enklere ruter, buldrevegger og buldrehuler hvor de minste klatrerne kan utfordre seg selv. I tillegg til klatreveggen finnes det et eget filmrom i senteret, fjellbibliotek, museumsbutikk og egen tinderestaurant. Tinderestauranten heter Spiret Spiseri, og serverer varierte og spennende retter basert på sesongens råvarer.

Tindesenteret Åndalsnes Nordvest
Norsk Tindesenter er et markant bygg som ruver over tindehovedstaden Åndalsnes. (Foto: Oddgeir Visnes)

14. Lekelanddag for de minste

I Romsdalsgata i Molde kan den yngre garde utfolde seg i et innendørs lekeland, med spennende aktiviteter og hinderløyper. Barnas Lekeland er en møteplass og et aktivitetssenter for barn fra 0 til 12 år. Her kan barna nyte lek og moro i spennende omgivelser, mens de voksne slapper av med nykvernet kaffe og deilige retter.

15. Besøk nyheten Tingvoll Økopark

Tingvoll er en sjarmerende kommune sentralt på Nordmøre, med ca. én times reiseavstand fra byene Kristiansund og Molde. Her ligger den nyåpnede Tingvoll Økopark, et spennende og særegent nasjonalt kunnskap- og opplevelsessenter. Her kan både voksne og barn kose med søte gårdsdyr, leke i klatreløyper, studere livet i jorda, plukke urter, ri på hest, spise i økokaféen, handle i økobutikken og mye mer. I Tingvoll produseres dessuten verdens beste ost, Kraftkar fra Tingvollost, og man kan besøke den koselige gårdskafeen Den Glade Ku Bygda har også en av Norges mest spesielle kirker og en natur som tar pusten fra deg.

Tingvoll Økopark Gris
Økoparken i Tingvoll er den eneste av sitt slag i verden. (Foto: Tingvoll Økopark)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.